Ga naar de inhoud

Boekbespreking

Radicale innovaties? Klinisch psycholoog en psychiater: ken uw geschiedenis

De magie van genezing: radicale ideeën uit de geschiedenis van de psychiatrie. Willem Van der Does (2023) In 1971 liep …

Onderdiagnose van ASS bij meisjes en vrouwen

Dit boek over autisme draagt een expliciete boodschap uit: deze diagnose wordt vaak gemist bij normaal begaafde meisjes en vrouwen …

Laten we spreken over alle aspecten van seksueel misbruik

‘Palgrave studies in risk, crime and society’ is een wetenschappelijke reeks waarin het begrip ‘risico’, het risicogedrag van individuen en …

Het scheppingsverhaal van meer cocreatie in de psychiatrie (lees: geestelijke gezondheidszorg)

In ‘We zijn God niet’ houden Myrrhe Van Spronsen en Jim Van Os een ‘pleidooi voor een nieuwe psychiatrie van …

Is verslaving een hersenziekte?

‘Akrasia’ is een wat vreemde titel, die niet makkelijk bekt. Maar het gaat wel degelijk over verslaving, over de vrije …

De ene psychopaat is de andere niet

In plaats van sensatieverhalen bevat dit boek een genuanceerde, wetenschappelijk onderbouwde visie op psychopathie. Het boek gaat eerst in op …

Een verkeerd lichaamsbeeld verhelderd

In de derde, herziene editie van de ‘Diagnostic and statistical manual of mental disorders’ (DSM-III-R; American Psychiatric Association [APA], 1987) …

Logica en samenhang bewaren in een ontregelde werkelijkheid

Toen ik tijdens mijn opleiding stage liep, kwam ik een collega-student tegen op de afdeling psychiatrie van een algemeen ziekenhuis …

Het helen van oude wonden

Het voorheen breed verspreide pessimisme over psychotherapie bij ouderen ligt gelukkig al enige tijd achter ons. Vandaag werken steeds meer …

Psychosen: is een spectrumbenadering het beste alternatief?

In 33 antwoorden op evenzovele vragen geven de auteurs een overzicht van de hedendaagse kennis over de psychotische stoornissen, gaande …

Van exclusie naar meer inclusie

Personen met een antisociale persoonlijkheidsstoornis (APS) zijn onbehandelbaar, meer nog, een behandeling kan hen nog antisocialer maken. Gewelddadige personen willen …

Hersenstof: stof tot nadenken

In zijn boek met de treffende titel Hersenstof neemt Christophe Lafosse, doctor in de psychologie en gespecialiseerd in klinische neuropsychologie, …

Inspirerend boek van een begenadigd therapeut

Het oeuvre van Rober is indrukwekkend. Zijn boeken lezen meestal aangenaam door de casuïstiek, maar wisselen in niveau. De persoon …

Een verdubbeling van leefwerelden

Op verschillende plaatsen in de wereld heersen ernstige conflicten. Het zijn gebieden waar het onveilig is om te leven en …

Samen sterk!

De grootste les in nederigheid die je als professional werkzaam in de geestelijke gezondheidszorg (ggz) kan krijgen, wordt je geleerd …

De relatie tussen brein, gevoel en gedrag op late leeftijd

Het boek Rimpelingen in het hoofd van ouderen. Over psychische problemen, het brein en het leven, in de reeks Een …

Vakkundige psychodiagnostiek in een didactisch jasje

Vaak hoor je (te?) zeggen dat diagnostiek en begeleiding of behandeling niet los van elkaar gezien kunnen worden. Toch is …

Diversiteit in therapie: bruggen bouwen, barrières doorbreken

Zowel de Vlaamse als de Belgische samenleving is de afgelopen decennia aanzienlijk gediversifieerd, waarbij er sprake is van complexe interacties …